W126Club.nl

Alles over de Mercedes W126

Het is nu 27 mei 2022, 08:56

achterraam verwarming werkt niet

Alles omtrent het interieur (zoals bediening, bekleding, montage)

Moderators: Neerven, Bram Jansen

achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Jimmy-T » 11 dec 2010, 16:56

goeie dag.

zo als de titel al verteld werkt me achter raam verwarming niet.
nou wou ik als eerste vragen of het normaal is dat de bedienings knop niet naar boven blijft staan als je hem in drukt?
want het lampje gaat wel aan als je hem naar boven drukt maar blijft niet branden.

nu vroeg ik me ook af of er voor de achter raam verwarming er een relay in de auto zit.
en waar ik die kan vinden als die er wel in zit.

ik hoop op meerdere tips in welke richtingen ik moet gaan zoeken en alle tips zijn dan ook van harte welkom en altyd handig ,misschien ook voor anderen. ;)

want rijd niet fijn met een beslagen achter raam en alles moet naar behoren werken in de auto.

ik hoop op wat goeden tips en zal ze allemaal na lopen.
ook zal ik uit eindelijk vertellen wat de oorzaak is geweest voor het niet werken van de raam verwarming.

grt jan amsterdam.
Avatar gebruiker
Jimmy-T
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 maart 2010, 20:19
Woonplaats: Amsterdam
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Heftrucker » 11 dec 2010, 17:14

1. Ja, dat is normaal. Het is een tuimelschakelaar en het controle lampje verteld je of het aan of uit staat.
2. Ja, er zit een relais in de zekeringkast voor de achterruit verwarming. Tot 09-81 zit er een apart relais ( relais K ) daarna is het een combirelais die buiten de zekeringskast zit ( voor net naast de rembekrachtiger ).
3. controleer de aansluitingen achter de zijbekleding bij de achterruit ( links en rechts ).
Groeten van Frans (Beheerder in ruste).

Advies via PM wordt niet meer verstrekt. Voor vragen gebruik het forum!

Zet geen chassisnummers in de berichten op het forum, maar stuur die per PM.

Pas op met telefoonnummers op het forum te plaatsen, het is een openbaar forum!
Heftrucker
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 2097
Geregistreerd: 06 feb 2010, 14:29
Woonplaats: Sas van Gent ( Zeeuws-Vlaanderen )
Roepnaam: Frans
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1984
LPG: Ja


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Olijfje » 11 dec 2010, 17:23

lampje gaat wel aan als je m naar boven drukt maar blijft niet branden ?
als je m aandrukt moet het lampje wel blijfen branden hoor ! mischien toch een storing in je schakelaar.
je kan heel simpel even met de multimeter meten achter bij de aansluitingen. weet je in ieder geval of je prik krijgt daar !
Groetjes Olijfje / Rob
Avatar gebruiker
Olijfje
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 463
Geregistreerd: 10 feb 2009, 18:48
Woonplaats: Wormerland
Roepnaam: Rob
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1982
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: ford fiesta / BMW e46 touring / Volkswagen golf 6 1.4 tsi


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Jimmy-T » 11 dec 2010, 19:23

mensen alvast bedankt voor jullie reacties.
tis jammer dat het al donker is anders was ik meteen in de auto gedoken.

heftrucker
mijn SEC is van 1983 dus die zou dan volgens u de relais buiten de zekeringen kast moeten zitten(voor net naast de rembekrachtiger).
daar ga ik straks ff met de zaklamp naar kijken of ik hem zo kan vinden.
en zal dan morgen meteen ff kijken achter de zij beplating rechts links.
heb voor 2maanden geleden die zij beplating vervangen maar heb daar niet na gekeken.
had er wel mooi de kans voor,maar heb ik morgen ook wat tedoen :D .

olijfje
het is inderdaad zo dat me lampje niet blijft branden als ik hem aandruk.
de schalelaar blijft ook niet naar boven staan.
heb er een kartonnetje tussen gedaan om te kijken of die het dan wel doet maar tevergeefs.
doet het niet. :pinch:
da was jammer.

heftrucker
zou u of iemand anders mij kunnen vertellen welke andere opties er over de combirelais werken en misschien dat iemand een serie nr heeft van dit relais.
als die stuk is kan ik meteen een nieuwe zoeken. ;)

ik dank jullie nogmaals.
grt jan amsterdam.
Avatar gebruiker
Jimmy-T
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 maart 2010, 20:19
Woonplaats: Amsterdam
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Binsbergen » 11 dec 2010, 20:00

Schakelaar moet ook niet naar boven blijven staan
Het is een tip-schakelaar. Als je de bovenkant indrukt moet hij terugveren maar moet het lampje fl blijven branden
Altijd leuk... Een type 1 500 met een 300pk 560 ECE motor.
Avatar gebruiker
Binsbergen
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1594
Geregistreerd: 28 jul 2010, 09:16
Woonplaats: NW Veluwe
Roepnaam: Remco
Type wagen: N.n.b.
Bouwjaar: N.n.b.
LPG: Ja
Opmerkingen / andere wagens: Mercedes W219 CLS 550
MG ZT 190
Rover 3500 Vandenplas type 1 1981
Rover 3500 Vandenplas type 2 1986
Mercedes Vito 111CDI


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Heftrucker » 11 dec 2010, 21:07

Jan, u hebt PM
Groeten van Frans (Beheerder in ruste).

Advies via PM wordt niet meer verstrekt. Voor vragen gebruik het forum!

Zet geen chassisnummers in de berichten op het forum, maar stuur die per PM.

Pas op met telefoonnummers op het forum te plaatsen, het is een openbaar forum!
Heftrucker
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 2097
Geregistreerd: 06 feb 2010, 14:29
Woonplaats: Sas van Gent ( Zeeuws-Vlaanderen )
Roepnaam: Frans
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1984
LPG: Ja


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Leeflang » 12 dec 2010, 01:13

Volgens mijn gegevens zit het combinatierelais (links, MB nummer 201 821 02 47) in serie 2.
In serie 1 (t/m 1985) zit voor de achterruitverwarming een apart relais.
Oorspronkelijk MB nummer 126 820 31 10 (de middelste), te vervangen door MB nummer 107 820 00 10 (rechts, soms ook in geheel blikken behuizing). "To be adapted during assembly" staat er nog bij, ik denk dat het de bedoeling is om dat metalen beugeltje aan de bovenkant er af te halen.
relais.jpg

De gele op onderstaande foto zou hem moeten zijn, in de zekeringen kast.
28wl8wo.jpg

Bij indrukken van de bovenste helft van de schakelaar moeten het lampje en de achterruitverwarming aan gaan en een half uur aan blijven, tenzij je eerder de auto uitzet, of op de onderste helft van de schakelaar drukt, dan gaat hij meteen uit. De schakelaar veert steeds terug naar de middelste stand.
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6716
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Jimmy-T » 12 dec 2010, 16:39

goeie dag leeflang .
bedankt voor je reactie.

ik ga nu snel meteen kijken waar het aan ligt.
ben ook echt blij met de duidelijke beschrijving.
ik zal zien wat de boosdoender is en zal het jullie meteen laten weten.

vriendelijke groet jan amsterdam
Avatar gebruiker
Jimmy-T
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 maart 2010, 20:19
Woonplaats: Amsterdam
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Jimmy-T » 12 dec 2010, 18:26

ben met de auto bezig geweest.
heb de contacte van de achter raamverwarming ff goed schoon gemaakt.
van de rechter kant was het schroefje ringetje verroest en gecorrigeerd.
alles schoen gemaakt,nieuw schroefje ringetje en dan moet het goed wezen nu.

linker kant was niets mis mee maar wel ff nieuw schroefje en contact schoon gemaakt voor de zekerheid.

in de zekeringen kast heb ik inderdaad het relais gevonden met het MB nummer 126 820 31 10.
ook de contact pootjes schoon gemaakt want was beetje aan getast door de jaren.
toen naar de bedienings knop gekeken maar nog niet door gemeten want ben de draden van de multi meter kwijt, heb je als iets uitleent. :(
maar nu als ik het knopje indruk en ingedrukt HOU gaat het lampje branden en hoor ik achter het dashboard een tikje is zacht te horen.
vraag me af of dat normaal is of komt door dat er toch iets mis is met de relais of knop.

en wil ik net de auto starten k.. accu leeg.
is het mogelijk dat de accu leeg loopt in een uurtje als 1 deur open staat, en de binnen verlichting is uit en het contact staat ook uit.
lijk mij toch niet dat die leeg loopt op alleen het lampje van de instap verlichting?
iemand idee.

hoor hoor graag
grt jan amsterdam
Avatar gebruiker
Jimmy-T
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 maart 2010, 20:19
Woonplaats: Amsterdam
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Binsbergen » 12 dec 2010, 19:09

Misschien toch je schakelaar overleden. Lekstroom

Voel ook eens of je relais van de verwarming warm is als de verwarming uit staat
Altijd leuk... Een type 1 500 met een 300pk 560 ECE motor.
Avatar gebruiker
Binsbergen
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1594
Geregistreerd: 28 jul 2010, 09:16
Woonplaats: NW Veluwe
Roepnaam: Remco
Type wagen: N.n.b.
Bouwjaar: N.n.b.
LPG: Ja
Opmerkingen / andere wagens: Mercedes W219 CLS 550
MG ZT 190
Rover 3500 Vandenplas type 1 1981
Rover 3500 Vandenplas type 2 1986
Mercedes Vito 111CDI


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor BenzHans2 » 12 dec 2010, 19:33

dan is je accu niet best meer, als dat door de deur komt.
Denk dat je relais kapot is.
Avatar gebruiker
BenzHans2
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 4244
Geregistreerd: 02 jun 2008, 22:01
Woonplaats: Albergen
Roepnaam: Hans
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1990
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W211 E350 Combi 2006
W126 500SEL 1990
SLK 200 1999


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Jimmy-T » 12 dec 2010, 20:46

ik ga er ook van uit dat het relais de boos doener is
maar morgen weer een nieuwe dag dus kijk ik dan wel weer .

zijn de relais van een 380 en 500 trouwens het zelfde???

grt jan amsterdam
Avatar gebruiker
Jimmy-T
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 maart 2010, 20:19
Woonplaats: Amsterdam
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Leeflang » 12 dec 2010, 21:57

Ja, mits ook serie 1.

Voor het geval je nog het een en ander wilt doormeten is hier het schema
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6716
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Douwe » 16 dec 2010, 21:47

vorige week had ik het zelfde probleem als ik knopje indrukte lichte het lampje in de schakelaar op en begon onder de motor kap een relais wat te brommen (zoemen)
heb het relais de kap afgehaald en meer malen met een schroevendraaier het relais handmatig bedient
zodat de contacten weer wat schoonwaren
en tot mijn stomme verbazing werkt hij weer :D
dus hele grote kans dat het gewoon weg is als het je relais is die even schoon gemaakt moet worden
Avatar gebruiker
Douwe
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 8878
Geregistreerd: 01 mei 2010, 19:54
Woonplaats: Sexbierum
Roepnaam: Douwe
Type wagen: 420SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Ja


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Jimmy-T » 17 dec 2010, 19:04

he douwe dat zal ik oko is gaan doen.
ik ben wel met het achter raam enz bezig geweest maar tevergeefs.
ben ook ff niet verder gegaan met de zoek tocht.
want met deze sneeuw en weer is het geen pretje.
ik hoop dat het bij mij ook Zal werken op jou manier.

steld niets voor de relais er uit halen en mee naar binnen nemen waar het lekker warm is.
kan ik hem ff schoonmaken.

wie weet
want nooit geschoten is altyd mis,en heb je wel geschoten en is nog mis heb je peg gehad. :D
Avatar gebruiker
Jimmy-T
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 maart 2010, 20:19
Woonplaats: Amsterdam
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Douwe » 17 dec 2010, 20:20

ik heb het kapje eraf gehaald terug in zijnvoetje geplaatst en metde hand het relais bedient
meerdere malen heb ik dit gedaan en sinds dien werkt het weer
vraag niet hoe want dat weet ik ook niet te verklaren
het enigste wat ik bedenken kan is dat de contact punten schoon gebrand zijn
solderingen had ik gecontroleerd maar niks kunen vinden
Avatar gebruiker
Douwe
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 8878
Geregistreerd: 01 mei 2010, 19:54
Woonplaats: Sexbierum
Roepnaam: Douwe
Type wagen: 420SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Ja


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Jimmy-T » 01 jan 2011, 20:40

nou ik ben vandaag maar ff een 1 uurtje bezig geweest met me achterraam verwarming.
als ik de achterraam verwarming knop indruk geeft de relais wel een tikje.
dus dat zou zeggen dat die wel schakelt.
alle solderingen zijn ook nog gewoon in orde.
het lijkt mij dat de relais heel is.

dus nu blijven er 2 dingen over.
of het bediening s knopje is stuk of het achterraam verwarming zelf is naar ze grootje.
is er op een simpele manier te testen of het de verwarming nog heel is?
en klopt het dat er maar 2 contacten op het achter raam(verwarming)zitten?
ik neem aan dat de werking van de verwarming bestaat uit de relais de bedieningsknop en
het verwarmingselement zelf.
of zijn er nog meerdere onderdelen voor de werk hier van.


ik hoor het graag van jullie.
grt jan amsterdam
Avatar gebruiker
Jimmy-T
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 maart 2010, 20:19
Woonplaats: Amsterdam
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Olijfje » 01 jan 2011, 20:56

hij heeft inderdaad maar twee contacten.. een links een rechts.
Groetjes Olijfje / Rob
Avatar gebruiker
Olijfje
Gold Boarder
Gold Boarder
 
Berichten: 463
Geregistreerd: 10 feb 2009, 18:48
Woonplaats: Wormerland
Roepnaam: Rob
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1982
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: ford fiesta / BMW e46 touring / Volkswagen golf 6 1.4 tsi


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Leeflang » 02 jan 2011, 01:05

Met een multimeter of controlelampje (12V spanningszoeker) kun je gemakkelijk controleren of er 12V op het verwarmingselement komt te staan.
De andere kant van de verwarming moet aan de massa verbonden zijn.
Als je controleert met een lampje, sluit het lampje dan aan op beide aansluitpunten van het verwarmingselement.
Als het lampje brandt tussen beide aansluitpunten is het goed.
Brandt het niet, maar wel als je het aansluit tussen de ene kant (linker) van de verwarming en de massa, dan is de massa aansluiting van het verwarmingselement (rechter kant) niet goed.
Brandt het lampje dan nog niet, probeer voor de zekerheid ook nog even de rechter kant (wie weet is het schema niet goed en zit de linker kant aan de massa).
Blijft het lampje uit, dan is mogelijk de 30A zekering kapot, of de bedrading tussen relais en verwarming, of het relais zelf.
Die 30A zekering zit blijkbaar niet in de zekeringenkast, maar is apart. Een 30A zekering kan er uit zien als een strookje metaal, het hoeft niet zo'n standaard zekering te zijn. Ik kan er geen plaatje van vinden op internet en ook niet waar die precies zou moeten zitten (zal vast wel in een doosje of kokertje in de buurt van de zekeringenkast zitten).
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6716
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: achterraam verwarming werkt niet

Berichtdoor Jimmy-T » 03 jan 2011, 13:40

bedankt voor jullie reacties.
ik zal straks is ff een paar punten van hier onder gaan uit proberen.
het kan van alles zijn,maar hoop natuurlijk op het simpelste.
maar dat zal wel bij mij niet op gaan.
ik zal eerst is op zoek gaan naar de 30 amp zekering.
en ff testen met een multi meter op de contacten.

ik heb op de trouwens op de stekker van de bediening s knop wel gewoon spanning staan.
en zo als ik al zij de relais schakelt wel als ik de knop bedien,of maakt dat niet uit en kan de relais als nog stuk zijn.?

en stel ik kan het op deze manier niet vinden en het ligt waarschijnlijk aan de bedrading tussen de relais en de verwarming is die bekabeling een beetje te vervangen zit die helemaal in een kabel boom.?

nogmaals bedankt voor reacties.
Avatar gebruiker
Jimmy-T
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 maart 2010, 20:19
Woonplaats: Amsterdam
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee

Volgende

Keer terug naar Interieur

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

cron