W126Club.nl

Alles over de Mercedes W126

Het is nu 25 mei 2022, 00:11

alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Alle techniek (mechanisch, elektronisch) zaken horen hier thuis.

Moderators: Neerven, Bram Jansen

Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Douwe » 08 dec 2011, 19:13

zijsling je mag ook een keer naar sexbierum komen
ik wil je met alle plezier een keer hier mee helpen :D om het op te lossen
Avatar gebruiker
Douwe
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 8878
Geregistreerd: 01 mei 2010, 19:54
Woonplaats: Sexbierum
Roepnaam: Douwe
Type wagen: 420SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Ja


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Happysurfer » 09 dec 2011, 21:43

Vergeet niet he tis bijna kerst dus dan gaan de Lampjes aan :lol:
Avatar gebruiker
Happysurfer
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 884
Geregistreerd: 19 aug 2010, 00:34
Woonplaats: Nieuwegein
Roepnaam: Frits
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1984
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W107 560SL
Berlingo


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Zolder » 10 dec 2011, 17:01

Hoi allemaal

Bij mijn wagen is het opgelost. :P
Het was de dynamo één of andere diode blijk kapot te zijn.
Mijn ABS deed ook raar maar dat is nu ook over. :lol:

Gr.. Ron
Zolder
 


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Rene500SEC » 10 dec 2011, 18:06

zo zie je maar....het is je dynamo....
Rene500SEC
Verbannen
Verbannen
 
Berichten: 2369
Geregistreerd: 30 apr 2009, 19:59
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Roepnaam: Rene
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Corvette C4 rollerblock
Skoda Fabia Greenline met 3 echte cylinders.
Audi Cabrio 2.3 liter 5 cilinder


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor ElGriffo » 10 dec 2011, 18:26

10 punten voor rené,

We gaan door voor het broodrooster ;)
ElGriffo
 


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Zijsling » 12 dec 2011, 18:36

heb even een ampere meter tussen de accu gedaan, maar hij laad wel gewoon...

dan het contact slot maar eens na lopen denk ik??
Zijsling
 


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Rene500SEC » 12 dec 2011, 19:14

ben benieuwd wat voor ampere dat is,aangezien er makkelijk 60amp doorheen gaat.
Rene500SEC
Verbannen
Verbannen
 
Berichten: 2369
Geregistreerd: 30 apr 2009, 19:59
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Roepnaam: Rene
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Corvette C4 rollerblock
Skoda Fabia Greenline met 3 echte cylinders.
Audi Cabrio 2.3 liter 5 cilinder


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor SumaChris » 13 dec 2011, 17:25

Zijsling schreef:heb even een ampere meter tussen de accu gedaan, maar hij laad wel gewoon...

dan het contact slot maar eens na lopen denk ik??


De manier om te controleren of je dynamo nog functioneert is om de spanning te meten.
De opgewekte wisselspanning die wordt gelijk gericht (door.. ja de diodes) zal rond de 14VDC liggen.

Als je op de 2 accupolen meet zal je rond dit voltage moeten meten, meet je dit niet en is dit beduidend lager nl. 11,.. volt of lager is je dynamo kapot en zal zeer zeker een rood (accu) lampje op je dashboard branden.
Dit zal niet zo wezen anders was je accu allang leeg geweest doordat deze niet bij laad.

Het amperage wat jij hebt gemeten is de stroom die de verbruikers in jouw auto verbruiken, dit geeft niet aan dat je dynamo werkt :idea:
SumaChris
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 134
Geregistreerd: 20 sep 2010, 11:23
Woonplaats: Eijsden
Roepnaam: Chris
Type wagen: 280SE
Bouwjaar: 1981
LPG: Ja
Opmerkingen / andere wagens: 500SEL 1985


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Rene500SEC » 13 dec 2011, 23:02

rimpelspanning,dat is gelijkspanning die niet helemaal goed gelijkgericht is dus niet helemaal vlak.
Dit kan je alleen meten met een oscilliscoop en die heb ik gewoon liggen.
Rene500SEC
Verbannen
Verbannen
 
Berichten: 2369
Geregistreerd: 30 apr 2009, 19:59
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Roepnaam: Rene
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Corvette C4 rollerblock
Skoda Fabia Greenline met 3 echte cylinders.
Audi Cabrio 2.3 liter 5 cilinder


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Zijsling » 14 dec 2011, 20:28

douwe: bedankt voor je aanbod, komt vast nog een keer goed van pas.

ik heb vandaag de dynamo op de bank gehad en er mankeerd toch echt niks aan. alles is wel goed.

en nu verder zoeken.
denk dat ik het contact slot maar een na moet lopen??

Gr.
Zijsling
 


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Jeroen500SEC » 14 dec 2011, 21:34

Als de laad spanning rond de 14, 14,5 volt is word de accu wel goed opgeladen.
maar je zegt dat de accu wel leeg loopt.
is dat na dat de auto een paar dagen heeft stilgestaan want dan kun je ook nog ergens een lek spanning hebben(door een gesleten draad die tegen de carrosserie komt)
Jeroen500SEC
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 226
Geregistreerd: 10 mei 2010, 23:48
Woonplaats: Tuk
Roepnaam: Jeroen
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1982
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: C250 c klasse 2011.


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Douwe » 14 dec 2011, 21:50

even een poosje proberen als je thuis komt even de min pool van je accu los trekken
als dan je accu ook leeg gaat is je accu stuk
of als zo je leeg loop van accu over is dan heb je een lek in de auto
zo sluit je uit of het aan de accu ligt die in wendig lekt
of dat je een lek spanning hebt in de auto
Avatar gebruiker
Douwe
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 8878
Geregistreerd: 01 mei 2010, 19:54
Woonplaats: Sexbierum
Roepnaam: Douwe
Type wagen: 420SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Ja


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Leeflang » 14 dec 2011, 22:10

Het contactslot heeft daar erg weinig invloed op.

Hier wat aan elkaar geplakt schema's:
lampjes.gif

De lampjes gaan aan als de ene kant aan de plus hangt en de andere kant aan de min.

Via het contactslot hangen ze aan de plus als de auto aan is of op contact staat.
Dat is dus wel in orde, anders zouden ze helemaal niet branden.

Via diodes en een weerstand (allen in het instrumentenpaneel) hangen ze altijd aan de dynamo, daar zit het contactslot niet tussen.
Zolang de dynamo niet draait heeft dat aansluitpunt een laag spanningsniveau en branden de lampjes.
Als de dynamo gaat draaien komt op dat punt spanning te staan, als het goed is zoveel dat de lampjes doven.

De lampjes gaan branden als daar dus niet genoeg spanning aanwezig is.
En dat kan volgens mij alleen duiden op een defect in het laadcircuit.
Dus de dynamo of de accu (of allebei).
Ofwel de dynamo doet het niet goed, ofwel alle stroom die dat ding levert wordt opgeslokt door de accu.

Aan dat stompje aan X4/10 hangt trouwens de ABS control unit, als die alle stroom wegtrekt zouden ook de lampjes aan kunnen gaan.
En ook het verlichtingscontrole apparaat hangt aan die draad, daarvoor geldt dat dus ook.
Maar die twee mogelijkheden lijken me ver gezocht.

Aan het stompje linksboven hangen zo'n beetje alle andere elektrische / elektronische onderdelen.
Ik denk dat je zekeringen door zouden branden als daar iets zo erg fout zou zijn dat dat zou kunnen zorgen voor brandende controlelampjes.

In het werkplaatshandboek staan nog wat grafiekjes van de regelspanning van de dynamo, bij draaiende motor (3000 tpm) en brandend groot licht (werkend en belast dus!):
grafieken.gif

Links is oké, een rimpel, waarbij zo af en toe een piek zichtbaar mag zijn.
Rechts is niet oké, regelmatige diepe dippen; dat duidt op kapotte diodes in de dynamo.
Om dat te kunnen controleren heb je dus wel een oscilloscoop nodig.
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6714
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Zolder » 15 dec 2011, 00:22

Zijsling schreef:heb even een ampere meter tussen de accu gedaan, maar hij laad wel gewoon...

dan het contact slot maar eens na lopen denk ik??


Bij mijn auto was de laadstroom ook 14,1 volt dus laden als een gek.
Maar na een dag of twee accu bijna leeg.
Had de dynamo weggebracht en kreeg hem terug met de bootschap dat
hij 100% is.
Dat laatste klopte dus niet toen ik de wagen weer ophaalde bleek het toch de dynamo te zijn.
Had hem eerst uitgabouwt dan weer erin per ongeluk een vacuüm losgetrokken van mijn vervroeger. :evil:
En niet meer kunnen vinden waar hij op hoorde. :twisted:
Dus laat eerst de dynamo nakijken bij iemand die er iets vanaf weet, dat spaart kosten en ergernis.

Gr.. Ron
Zolder
 


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Rene500SEC » 15 dec 2011, 08:33

+1 voor ron en +10 voor leeflang,duidelijker kan het niet gezegd worden.
Op een bank kijken ze OF hij laad,niet HOE hij laad.
Als er een of meerdere diode's kapot zijn laad hij best om dat lampje van die 'bank' te laten branden maar als het amperage stijgt zal ook de wisselspanning er steeds meer doorheen komen.
Kijk of je met iemand even kan wisselen van dynamo o.i.d.
Dit is het laatste wat ik er over schrijf,want dit is nu al weken aan de gang en ik begrijp dat je na je test er vanuit gaat dat die gasten gelijk hebben maar je moet niet eigenwijs zijn.
Kijk misschien heb ik het mis,maar zo sluit je dingen uit.
Rene500SEC
Verbannen
Verbannen
 
Berichten: 2369
Geregistreerd: 30 apr 2009, 19:59
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Roepnaam: Rene
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Corvette C4 rollerblock
Skoda Fabia Greenline met 3 echte cylinders.
Audi Cabrio 2.3 liter 5 cilinder


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Zolder » 15 dec 2011, 19:25

Wat een lage waardering. :lol:

Ron
Zolder
 


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Douwe » 15 dec 2011, 19:49

tja een losliggende kabel aan je dynamo of een slecht contact of toch een printplaat breuk
er zijn genoeg dingen te bedenken waar het aan zou liggen
maar het laatste waar ik aan zou denken is een contactslot
OO nog een tip wat betreft verstoring van laadspanning van een dynamo
een te ligt controle lampje dus bijvoorbeel een 1 ampere lampje terwijl 2 ampere lampje nodig is
kan het laad vermogen van de dynamo verstoren
maar dat zal in dit geval niet het probleem zijn :D
Avatar gebruiker
Douwe
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 8878
Geregistreerd: 01 mei 2010, 19:54
Woonplaats: Sexbierum
Roepnaam: Douwe
Type wagen: 420SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Ja


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Rene500SEC » 15 dec 2011, 21:52

@ron,
dat snap ik,bij jou had ik het ook al 9x gezegd waar het aan lag vandaar dat er nog 1 punt overbleef.
;)
Rene500SEC
Verbannen
Verbannen
 
Berichten: 2369
Geregistreerd: 30 apr 2009, 19:59
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Roepnaam: Rene
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Corvette C4 rollerblock
Skoda Fabia Greenline met 3 echte cylinders.
Audi Cabrio 2.3 liter 5 cilinder


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Rene500SEC » 22 dec 2011, 18:49

Geen nieuwe ontwikkelingen?
Of durf je niet meer te schrijven :lol:
Rene500SEC
Verbannen
Verbannen
 
Berichten: 2369
Geregistreerd: 30 apr 2009, 19:59
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Roepnaam: Rene
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Corvette C4 rollerblock
Skoda Fabia Greenline met 3 echte cylinders.
Audi Cabrio 2.3 liter 5 cilinder


Re: alle lichtjes branden op het dasboard. huh?

Berichtdoor Daniel500SEC88 » 22 dec 2011, 19:31

Ik kom dr nu net achter waarom heel soms dat oranje verlichtings lampje op het dashbord aangaat denk ik, alles deed t dacht ik rij net in t donker wil mn kachel stellen zie ik dat die schakelaar lampjes niet branden, en die van de ramen versnellingspook ook niet? De rest doet het allemaal doe ik het licht uit en weer aan en t brand weer en oranje lampje is uit. Iemand een idee? Zekering geen lekker contact soms?
Daniel500SEC88
 

VorigeVolgende

Keer terug naar Techniek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten