Ik snap je verhaal niet helemaal, maar hier is het schema voor het benzinepomprelais, hopelijk ben je daar mee geholpen:
benzinepomprelais.gif
Pin:
- is er niet
- (TF): staat niet in het schema
- is er niet
- (87V): staat niet in het schema
- is er niet
- (87K): voor de kick down; het relais zet hier alleen 12 volt op als de motor minder dan 5300 toeren maakt, bij meer dan 5300 toeren werkt de kick down niet meer
- (87): voor de benzinepomp; het relais zet hier 12 volt als er pulsen binnenkomen op pin 10 (TD)
- (30): altijd 12 volt; voeding voor de benzinepomp, wordt aan pin 7 (87) geschakeld als er pulsen binnenkomen op pin 10 (TD), als de pulsen te snel binnenkomen (bij meer dan 5500 toeren) wordt het weer afgeschakeld (toerental begrenzing)
- (15): voeding voor het relais; 12 volt als de auto op contact staat, tijdens het starten en als de motor loopt
- (TD): toerental input; het pulssignaal is afkomstig van de ontstekingsmodule, via de ronde diagnosestekker op de linker wielkast, gaat ook naar de toerenteller en stationair regelaar
- (31): massa
- (50): 12 volt tijdens het starten
benzinepomprelais.jpg
Je kunt dus met een multimeter, of een 12 volt spanningzoeker, bij pinnen 8, 9 en 12 controleren of er 12 volt is (constant, op contact resp. tijdens het starten).
Met een multimeter in de ohm stand kun je controleren of de weerstand tussen pin 11 en de min pool van de accu nul ohm is.
Pin 10 is met een multimeter wat lastiger te controleren, daar zou je eigenlijk een oscilloscoop aan moeten hangen, met een multimeter in de volt stand zul je waarschijnlijk wel iets meten, maar ik heb geen idee wat precies.
Je kunt ook een blik op de toerenteller werpen, als die het toerental juist weergeeft is het aannemelijk dat ook pin 10 van het benzinepomprelais pulsen krijgt, tenzij de groen/gele draad tussen C116 (zit ook op de linker wielkast, dicht bij de ronde diagnosestekker) en het benzinepomprelais kapot is.
Pinnen 6 en 7 worden door het relais van spanning voorzien, als het relais er niet in zit kun je daar dus niets meten.
Zit het relais er wel in, dan wordt het lastig om er nog iets te meten, simpelweg omdat het relais dan in de weg zit.
Het is ook eigenlijk niet nodig, want je kunt pin 7 controleren aan hand van het draaien van de benzinepomp (pin 6 is alleen van belang bij de kick down, dus die kun je wel even buiten beschouwing laten).
Je kunt eventueel een dun draadje om de betreffende pin wikkelen voordat je het relais in zijn voetje steekt en daar dan aan meten, maar dat brengt wel gevaar op kortsluiting met zich mee!
Doe dat dus alleen als je heel zeker van jezelf bent!
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.