W126Club.nl

Alles over de Mercedes W126

Het is nu 27 mei 2022, 08:35

gordelaangevers werken niet

Alles omtrent het interieur (zoals bediening, bekleding, montage)

Moderators: Neerven, Bram Jansen

gordelaangevers werken niet

Berichtdoor Frank117 » 10 okt 2011, 21:00

Bij een 500SEC van '86 zijn beide gorgelaangevers er spontaan mee gestopt, zonder aanleiding op het eerste zicht (auto is niet van mij)
Voor zover ik weet, heb ik alles gecontroleerd: zekeringen zijn OK, deurschakelaars doorgemeten, relais vervangen. Gesphouders van de gordels maken contact. Ook heb ik verschillende keren "gereset" door de batterij eens af te koppelen.
Omdat ik toch aan de rechterachterruit moest werken, heb ik de rechter aangever gedemonteerd en geprobeerd in een andere SEC: werkt perfect.
Nu heb ik wel een werkplaats CD, maar de lezer in mijn PC werkt niet meer. 't Is ook altijd wat met dat moderne spul.
Heeft iemand tips, of een electrisch schema van de gordelaangevers?
Avatar gebruiker
Frank117
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 1031
Geregistreerd: 25 jun 2008, 20:17
Woonplaats: Knokke, België
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W112 300SE Coupé
560SEC


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor Leeflang » 10 okt 2011, 22:56

gordelaangevers.gif
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6716
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor Frank117 » 10 okt 2011, 23:38

Bedankt, Leeflang.
zo te zien, zitten er behalve de gekende componenten, geen extra onderdelen zoals relais e.d. tussen. Aangezien ze er alletwee gelijk mee ophielden, zou je denken dat de fout "vanboven" in het schema zou zitten, maar daar klopt juist alles.
Zucht.
Binnenkort maar weer eens verderzoeken. De oplossing wordt hier uiteraard gemeld.
Als iemand een gouden tip heeft, houd ik me aanbevolen!
Avatar gebruiker
Frank117
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 1031
Geregistreerd: 25 jun 2008, 20:17
Woonplaats: Knokke, België
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W112 300SE Coupé
560SEC


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor Leeflang » 11 okt 2011, 13:04

Misschien zit connector X18 niet meer goed?
Die zit bij het parkeerrempedaal in de buurt.
Of een draadbreuk daar in de buurt.
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6716
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor Frank117 » 11 okt 2011, 22:27

Connector X18 is toch die langwerpig "optieconnector" die onder de voetsteun zit? Daar waar afzonderlijke opties op aangesloten zitten?
Vandaag heb ik weinig tijd gehad, wel is zeker dat er geen spanning staat op pin 2 van de controller-timer aan de gordelaangever.
Morgen ga ik er nog wat mee verder.
Avatar gebruiker
Frank117
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 1031
Geregistreerd: 25 jun 2008, 20:17
Woonplaats: Knokke, België
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W112 300SE Coupé
560SEC


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor Leeflang » 11 okt 2011, 22:44

Ik denk het niet "Connector, interior/taillamp harness (12 pole)" staat er.
Die "optieconnector" heet X30.
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6716
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor Frank117 » 12 okt 2011, 18:46

Connector X18 gevonden, daar staat ook +12 V op.
Dus de onderbreking moet ergens in de kabelboom zitten, tussen connector X18 en de controller-timer, vermits op pin 2 van de controller-timer geen spanning meer zit.
Ik heb het simpel opgelost: het slechte stuk afgeknipt, en een nieuwe draad getrokken, met een zwevende zekering ertussen.
Alles werkt weer normaal.
Leeflang, nog bedankt voor je schema en het meedenken!
Avatar gebruiker
Frank117
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 1031
Geregistreerd: 25 jun 2008, 20:17
Woonplaats: Knokke, België
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W112 300SE Coupé
560SEC


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor JasonNL » 21 okt 2011, 20:15

oke, dus op pin2 hoort 12V te staan als he contact aan staat? Jullie bedoelen toch die contector die in je in de gordelaangever drukt?
JasonNL
 


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor Leeflang » 22 okt 2011, 00:04

Op pin 2 moet constant 12 volt staan, op pin 10 alleen op contact.
(als je een paar keer op de afbeelding klikt wordt hij beter leesbaar)
Het grote grijze ding in het midden is de besturingseenheid, die zit aan het andere uiteinde van de gordelaangever als de motor.
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6716
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor JasonNL » 22 okt 2011, 17:35

Dat hoort op de stekker te staan van dan grote kastje wat op dat frampje zit van de gordelaangevers.

Daar staat bij mij iedergeval spanning op...
Zouden dan bij mij gewoon allebei die motortje kapot zijn?
Of iets mis dat dat kastje.

Hoort niet bij dit topic maar is er al ergens een topic met een schema van de kleuren van de vacuüm slangen?
JasonNL
 


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor Leeflang » 22 okt 2011, 17:59

jasonnl schreef:Zouden dan bij mij gewoon allebei die motortje kapot zijn?
De motor kun je testen, trek de stekker er af en verbind de ene pin ervan met de massa en de andere aan de plus.
Lijkt er wel iets te gebeuren, maar schuift de aangever niet uit, maak dan de draden meteen weer los en wissel ze om (50 % kans dat je de motor hebt aangesloten voor inschuiven in plaats van uitschuiven en als je hem te lang zo aangesloten laat zou de motor door kunnen branden, of de tandwielen kunnen beschadigen).
jasonnl schreef:Of iets mis dat dat kastje.
Dat zou best kunnen, het kan ook aan de positie schakelaars liggen (dat grijze blok in het schema met die 'ruitenwissers' er in).
jasonnl schreef:Hoort niet bij dit topic maar is er al ergens een topic met een schema van de kleuren van de vacuüm slangen?
Ik geloof het niet en ik denk dat je een boel mensen blij maakt als je zo'n schema maakt B)
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6716
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor JasonNL » 23 okt 2011, 14:10

De motor werkt gewoon als ik er apart spanning op de motor zet
JasonNL
 


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor Leeflang » 23 okt 2011, 16:53

Da's dan in ieder geval al iets dat niet kapot is.

Als ze het allebei niet doen lijkt het me dat een storing in de voeding of massa het meest waarschijnlijk is.
Dus pin 2 moet constant 12 volt hebben en pin 10 als hij op contact staat (dat had je al getest begrijp ik?) en de weerstandswaarde tussen pin 8 en massa moet altijd nul ohm zijn.

Je zou de schakelaars ook nog kunnen testen.

De gesp- en portier schakelaars kun je het beste testen met een 12 volt lampje of spanningzoeker.

Sluit het lampje aan tussen de plus (pin 2) en pin 4 van de connector van de aangever module.
Het lampje moet aan zijn en moet uit gaan als je de rode knop van de gordelsluiting indrukt.

Sluit het lampje aan tussen de plus (pin 2) en pin 11 van de connector van de aangever module.
Het lampje moet aan zijn als het portier geopend is en uit gaan als je het portier sluit.

Pinnen 3, 5, 6, 7 en 9 moeten, afhankelijk van de positie van de aangever, een verschillende weerstandswaarde naar massa te zien geven.
Als ik het schema goed interpreteer moet de weerstandswaarde tussen pin 5 en massa nul ohm zijn als de aangever geheel uitgeschoven is en steeds meer ohms naarmate hij verder ingeschoven is.
Misschien is het ook gewoon een schakelaar: nul ohm uitgeschoven en oneindig bij iedere andere stand.
Hetzelfde lijkt voor pin 9 te gelden.
Voor pin 6 geldt zo te zien juist het omgekeerde: nul ohm als hij geheel ingeschoven is en een steeds grotere waarde naarmate hij uitschuift (of misschien ook alleen nul dan wel oneindig).
Ik zou denken dat 3 en 7 er niet voor kunnen zorgen dat het geheel niet werkt.
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6716
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor JasonNL » 27 okt 2011, 20:53

oke die dingen gemeten bij het linker kastje.
Dat is ook goed.

Wat ik tot nu toe weet.
-Dat pin 2 12v contstant heeft. Zowel bestuurders kant als passagiers kant
pin10 geschakelt 12v heeft
- De motortjes allebei goed werken als ik er los 12v op zet.
- de bestuurders kant het schakelaartje in de deur indruk er een relais klikt in dat grote kastje van de gorderaangever.
- de passagiers kant zit het schakelaarje niet aan gesloten.
- bestuurders kant de gesp en deur schakelaar goed zijn.

Als ik de bestuurders kant trek aan de gordelaangever komt hij niet naar buiten elektrisch gebeurt er wel wat. En als ik aan de passagiers kant eraan trek komt hij wel naar buiten maar stopt het motorje niet meer. Als ik dan de stekker los haal van de gordelaangever en weer terug doe gaat het motortje gelijk weer draaien. Moet het kastje resetten om hem te laten stoppen.

En als in met 1 gordelaangever iets mis is stoppen ze er dan allebei gelijk mee?

Nu ik die dingen in het kastje van de gorderaangever heb gemeten zou je bijna denken dat er iets met de bekabeling mis is dat van het kastje naar de gordelaangever zelf gaat?
JasonNL
 


Re: gordelaangevers werken niet

Berichtdoor JasonNL » 06 jan 2012, 22:49

Ok dit is gefixt.
-bestuurderskant : relaiskastje kapot
- passagierskant : relaiskastje kapot en waarschijnlijk een weerstand ofo want als hij begint te draaien stopt hij niet meer dus compleet vervangen.

werken nu weer perfect ;)
JasonNL
 


Keer terug naar Interieur

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten