Pagina 1 van 1

bediening ventilatie

BerichtGeplaatst: 04 dec 2018, 11:42
door Tempur
Beste allemaal, is eindelijk de verlichting van mijn middenconsole in orde, blijkt dat de knop die de ventilatie regelt (rechts bij manuele airco) maar beperkt draait. Zou normaal gezien de pijl van 6 uur tot 3 uur (als op een wijzerplaat) moeten draaien, in het geval van mijn 560SEC blokkeert de knop bij 7 uur en 2 uur. Kan iemand uitleggen hoe het systeem werkt en wat eventueel de draaibeweging kan beperken? Alvast dank, Tempur

Re: bediening ventilatie

BerichtGeplaatst: 04 dec 2018, 15:21
door Leeflang
Aan de draaiknop zitten twee bowdenkabels die een aantal kleppen in het kachelhuis bedienen.
Het kan zijn dat de buitenkabels van die bowdenkabels niet goed vast zitten en onbedoeld meebewegen met de binnenkabel, of dat de binnenkabel slecht kan bewegen in de buitenkabel b.v. door vuil of knikken in de kabel, of dat de kleppen door vuil of slijtage niet meer soepel kunnen bewegen, of dat de knop zelf niet meer soepel draaien wil.

Re: bediening ventilatie

BerichtGeplaatst: 05 dec 2018, 12:09
door Tempur
Bedankt hiervoor. Ik vermoed dat de kabels door de manipulaties geblokkeerd zijn geraakt. Ik kijk er gelijk naar!

Re: bediening ventilatie

BerichtGeplaatst: 09 dec 2018, 19:52
door Tempur
Ik ben nog niet uit de brand. Alles losgehaald maar aan de bowdenkabels zal het probleem niet liggen. Volgende stap is kijken of iets anders blokkeert.
Bij het nakijken hiervan ben ik iets anders tegengekomen: volgens mijn EPC zijn er drie slangetjes aangesloten op de recirculatieschakelaar (nr. 41 zie schema).
EPCvacuum.png

In mijn schema voor het vacuumsysteem zijn echter maar twee slangetjes aangesloten (S24: groen/blauw en rood). Geen idee wat de kleur van het derde slangetje moet zijn en waar het moet worden aangesloten (voorlopig op A).
2009-09-17_032754_57428603.gif

Zou dankbaar zijn voor uitleg of voor een schema dat aantoont waar de verschillende slangetjes moeten worden aangesloten.
Nog iets eigenaardigs: achter op de behuizing voor de draaiknop voor de ventilatorsnelheid zitten twee metalen pennetjes waarop blijkbaar een stekker kan worden aangesloten. Heeft iemand enig idee waar dit voor dient?
Alvast hartelijk dank voor wegwijs.

Re: bediening ventilatie

BerichtGeplaatst: 09 dec 2018, 23:28
door Leeflang
Die schema's horen niet bij elkaar, het eerste is van het systeem met twee draaiknoppen, het tweede hoort bij de automatische airco, met drukknoppen.
Ik kan geen schema vinden waarin aangegeven is hoe de schakelaar precies aangesloten wordt.
Wel eentje van alleen de ventilator draaiknop (4 op onderstaand schema), in stand 0 van die knop wordt de recirculatieklep (ook) gesloten.
De recirculatieschakelaar is met T-stukjes (38 op jouw eerste tekening) aangesloten op de drie slangetjes waar de groene strepen heen lopen, welke daarvan A, B of C is weet ik niet.
Gebaseerd op een ander schema vermoed ik dat de linker A is, de andere die ook aan draaiknop 4 zit B en de bovenste C, maar dat is dus niet zeker.

umluft.gif

De twee pennetjes zijn van de verlichting van de schakelaar, daar kunnen andere lampjes van de kachelbediening aangesloten zijn.
Volgens de schema's is dat alleen bij de 260, 300, 420 en 500 van serie 2, bij de 560's krijgen die lampjes ergens anders spanning vandaan.

Re: bediening ventilatie

BerichtGeplaatst: 13 dec 2018, 14:54
door Tempur
Hartelijk dank voor deze bijkomende informatie. Ik heb voorlopig —en op basis van het tweede schema— het groen/blauwe slangetje op de B ingang aangesloten en het rode slangetje op de C ingang. Het overgebleven slangetje (rood/wit of rood/lichtblauw; onderscheid is moeilijk te zien) steekt dientengevolge in de A ingang van de schakelaar.
Vriendelijke groet.