W126Club.nl

Alles over de Mercedes W126

Het is nu 24 jan 2020, 05:12

Koelvloeistof lekkage?

Alle techniek (mechanisch, elektronisch) zaken horen hier thuis.

Moderators: Neerven, Bram Jansen

Koelvloeistof lekkage?

Berichtdoor Bayram » 19 mei 2019, 19:30

Hallo allemaal,

Informatie vooraf
Ongeveer een jaar geleden heb ik mijn koelvloeistof gespoeld.
Ik heb alle koelvloeistof opgevangen en het hele systeem voorzichtig gespoeld met een tuinslang.

Werkwijze
15.jpg

Het rode pijltje is hoe ik het water heb laten lopen. Tuinslang in de kunstof slang.
Laten lopen totdat er uit het kraantje helder water kwam lopen.
Vervolgens alles uit laten lekken, nog een beetje in geblazen en al het water kwam er uit lopen.
Alles helemaal dicht gemaakt.

Waterpomp verwijderd, de O ringetjes vervangen, waterpomp weer terug.
Radiator er uit, gespoeld met water en leeg laten lopen, radiator er weer in.
Koelvloeistof van Kroon Oil SP11 (blauw) afgevuld, ongeveer 8 liter.
Na beetje rijden was het peil gezakt, weer afgevuld.

Rondom sensor wat volgens mij de koude start regelt lekte het een beetje koelvloeistof.
Had deze sensor ooit vervangen maar omdat de kleppendeksel in de weg zat kreeg ik hem niet strak genoeg.
Ook geen steeksleutel die op die plek past
p2301275_900_900.jpg


Kleppendeksel werd gepoedercoat, dus voordat die er weer op ging heb ik de sensor goed strak kunnen zetten.

Probleem
Nu het probleem. Ik heb al twee keer een litertje koelvloeistof moeten bijvullen sindsdien.
Ik kan nergens een lekkage vinden, niet rondom de eerder genoemde sensor, niet rondom de waterpomp, niet onder de vloermatten en überhaupt niet op de grond. Heb nog een blik onder de auto geworpen maar ik zie ook nergens blauw/wit poeder. Ook heb ik de olie deksel losgedraaid en geïnspecteerd op 'mayonaise'', maar gelukkig zie ik daar niks van terug.

Heb helemaal niet veel gereden het afgelopen jaar, dus het kan dat er nog lucht in het systeem zit.
Laatst heb ik 200 km gereden, voor die tijd heb ik een litertje koelvloeistof erin gegooid.
Nu keek ik vandaag (ruim twee weken later) en het reservoir is weer leeg.

Alles wat los is geweest en een afdichtring had is vervangen voor nieuw, juist om lekkages voor te zijn.
De kap van het reservoir ziet er nog goed uit en is max 5 jaar geleden vervangen.
Wat kan het probleem zijn? Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Avatar gebruiker
Bayram
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1487
Geregistreerd: 02 mei 2012, 22:08
Woonplaats: Overijssel
Roepnaam: Bayram
Type wagen: 300SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W211 280 CDI


Re: Koelvloeistof lekkage?

Berichtdoor Vlim » 19 mei 2019, 22:35

Dop van het expansievat misschien. Als die niet meer goed afsluit gooit hij het via de overloopslang eruit.

Het zou kunnen dat bij jou er al een opvangvat achter het voorscherm zit. Bij de oudere versies piste het slangetje gewoon op straat.
Avatar gebruiker
Vlim
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1985
Geregistreerd: 01 jan 2011, 16:16
Woonplaats: West-Brabant
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560SEL - 1985
400SE - 1993
SLK 230k - 1998
CL500 - 2000


Re: Koelvloeistof lekkage?

Berichtdoor Bayram » 19 mei 2019, 22:49

Ik ga een nieuw expansievat kopen omdat ik door de aanslag aan de binnenkant niet kan zien hoeveel er nou in zit.
Het leek eerst of er wat in zat, bleek gewoon aanslag.
Zal dan wel meteen een nieuwe dop bestellen.

Al denk ik dat het probleem dan nog niet opgelost is.
Avatar gebruiker
Bayram
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1487
Geregistreerd: 02 mei 2012, 22:08
Woonplaats: Overijssel
Roepnaam: Bayram
Type wagen: 300SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W211 280 CDI


Re: Koelvloeistof lekkage?

Berichtdoor Rolo » 20 mei 2019, 07:51

Als ik jou was zou ik hem afvullen op peil en dan goed warm rijden en op een droge plek neerzetten.
Dan met draaiende motor alles even inspecteren.
Het kan namelijjk niet anders dan dat ie lekt , juist als er druk op het systeem zit.
Das beste oder nichts...
Avatar gebruiker
Rolo
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 210
Geregistreerd: 06 feb 2016, 22:40
Woonplaats: Borne Twente
Roepnaam: Ronnie
Type wagen: 380SE
Bouwjaar: 1982
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Peugeot 206 14i bj 03
Honda fireblade 900 bj 99


Re: Koelvloeistof lekkage?

Berichtdoor Bayram » 20 mei 2019, 09:21

Ik heb gisteren een druk tester besteld speciaal voor het testen van lekkages.
Ik ga hem daarmee op druk zetten en dan onder de auto liggen en inspecteren.

Laten we hopen dat het geen koppakking, verwarmingsradiator achter dashboard of waterpomp is.
Avatar gebruiker
Bayram
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1487
Geregistreerd: 02 mei 2012, 22:08
Woonplaats: Overijssel
Roepnaam: Bayram
Type wagen: 300SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W211 280 CDI


Re: Koelvloeistof lekkage?

Berichtdoor Bayram » 23 mei 2019, 09:25

Gisteren ben ik aan de slag gegaan met de druktester.
Eerst het reservoir vervangen voor een splinternieuwe witte, afgevuld met 2 liter vloeistof en een nieuwe dop er op.

Heb daarna het systeem op 14 psi gezet en bij zo'n 10 psi begon ik al druppels te horen vallen.
Bij 14 psi werd het echt een waterval. Op dat moment werd ik heel blij: geen koppakking of verwarmingsradiator achter het dashboard. Toen ik zag waar het (stromende) water vandaan kwam zag ik dat het ook geen waterpomp kon zijn.
De lekkage naar boven gevolgd en toen zag ik het. Een slang die vanaf het oliefilter komt zat niet strak vast.
Even het luchtfilterhuis er af gehaald en slang goed vast gemaakt.

Het systeem nog even op druk gehouden en gekeken of er nog iets lekte, dit was niet het geval. Kortom het probleem is opgelost! Bedankt voor jullie hulp allemaal.

Ik ben heel erg blij dat het is opgelost, waar ik iets minder blij mee ben is dat het lampje van het koelwater niet is gaan branden. Bij het vervangen van het reservoir heb ik de sensor goed schoon gemaakt en getest of hij bij open stand ging branden. Dit was niet het geval, ik heb gemeten of er weerstand was in de sensor, dit was het geval. Daarna gekeken of er stroom op de kabels stond, dit was ook het geval. Vandaag maar even de stekker los maken, de soldering laten vloeien en de hulsjes wat strakker zetten.
Avatar gebruiker
Bayram
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1487
Geregistreerd: 02 mei 2012, 22:08
Woonplaats: Overijssel
Roepnaam: Bayram
Type wagen: 300SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W211 280 CDI


Re: Koelvloeistof lekkage?

Berichtdoor RD500SEC » 23 mei 2019, 12:49

Bij het vervangen van het reservoir heb ik de sensor goed schoon gemaakt en getest of hij bij open stand ging branden. Dit was niet het geval, ik heb gemeten of er weerstand was in de sensor, dit was het geval. Daarna gekeken of er stroom op de kabels stond, dit was ook het geval. Vandaag maar even de stekker los maken, de soldering laten vloeien en de hulsjes wat strakker zetten.


Klinkt als een defecte sensor.
Met vriendelijke groet, Richard
Avatar gebruiker
RD500SEC
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1260
Geregistreerd: 03 aug 2011, 21:47
Woonplaats: Gem. Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1985
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 190E 2.6 aut.


Re: Koelvloeistof lekkage?

Berichtdoor Bayram » 23 mei 2019, 13:16

Als je de sensor loskoppelt hoort het lampje dan te branden?
Dat deed hij namelijk niet.
Avatar gebruiker
Bayram
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1487
Geregistreerd: 02 mei 2012, 22:08
Woonplaats: Overijssel
Roepnaam: Bayram
Type wagen: 300SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W211 280 CDI


Re: Koelvloeistof lekkage?

Berichtdoor Leeflang » 23 mei 2019, 14:24

Nee, als je hem kort sluit moet het lampje branden.
Het lampje moet ook branden als je de auto op contact zet.
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6360
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: Koelvloeistof lekkage?

Berichtdoor Bayram » 23 mei 2019, 14:41

Oh dan is mijn sensor gewoon defect.
Het lampje brandt wel als ik de auto op contact zet.

Ik zal bij Mercedes een nieuwe bestellen.
Dan is dat ook weer opgelost.

Bedankt mannen!
Avatar gebruiker
Bayram
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1487
Geregistreerd: 02 mei 2012, 22:08
Woonplaats: Overijssel
Roepnaam: Bayram
Type wagen: 300SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W211 280 CDI


Keer terug naar Techniek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten