W126Club.nl

Alles over de Mercedes W126

Het is nu 22 sep 2018, 04:22

Accu laad niet en 3 controlelampjes branden niet.

Alle techniek (mechanisch, elektronisch) zaken horen hier thuis.

Moderators: Neerven, Bram Jansen

Accu laad niet en 3 controlelampjes branden niet.

Berichtdoor Coen » 13 maart 2018, 20:28

Mijn accu laadt sinds kort niet meer. Nu hoorde ik dat wanneer het controlelampje accu het niet doet de dynamo ook niet geactiveerd wordt. Het lampje is oké. De accu volgens mij ook. Heb de spanningsregelaar met koolborstels vervangen en ben nu de bedrading aan het testen.

Dit is wat Leeflang eerder schreef:
"Ik zou dan beginnen de spanning op het "kroonsteentje" bij de accu te meten.
Met de motor uit: de rode draad van de voltmeter aan de plus pool van de accu en de zwarte draad van de meter aan het aansluitpunt waar de blauwe draad aan zit, dat moet (ruim) 12 volt opleveren."

Dit heb ik gemeten; 12,4 volt.

"Zo niet, dan is er een probleem met de draad tussen dat aansluitpunt en de dynamo.
De meter weer losmaken en de motor starten.
Vervolgens bij draaiende motor de rode draad van de meter aan het aansluitpunt waar de blauwe draad aan zit en de zwarte draad aan massa (of de min pool van de accu), ook dan moet de meter (ruim) 12 volt aangeven.
Zo niet, ook dan is er een probleem met de draad tussen dat aansluitpunt en de dynamo."


Oei. 8,9 volt. Het controlelampje accu brandt zwak. Gaat niet uit als ik gestart heb of beetje gas geef. Maar ook het lampje voor brandstofniveau en remmen doet het niet meer.

Drie controlelampjes doen het niet. Ik kan geen los contact vinden. Na starten meet ik 11,9 volt op de accupolen. Morgen wil ik verder gaan met m'n zoektocht, maar waar moet ik beginnen? Dynamo is pasgeleden gereviseerd. Ik heb wel afgelopen weekend, na 15 maanden stilstand, even aardig wat toeren gemaakt (ff + 5000) Nu ben ik niet zo blij meer. Heeft iemand een tip? Alvast bedankt!
Coen
Junior Boarder
Junior Boarder
 
Berichten: 32
Geregistreerd: 02 dec 2010, 23:12
Woonplaats: Achterhoek
Roepnaam: Coen
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1984
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Citroën Berlingo


Re: Accu laad niet en 3 controlelampjes branden niet.

Berichtdoor BenzHans2 » 13 maart 2018, 20:49

Als je na het starten op de accu meet, dus met lopende motor, moet deze tussen de 13.6 en 14 Volt aangeven.
Dat de meters zo raar uitslaan is vaker euvel bij een te lage startspanning.
Ben toch bang dat de dynamo de schuldige is.
Avatar gebruiker
BenzHans2
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 3523
Geregistreerd: 02 jun 2008, 22:01
Woonplaats: De Glind
Roepnaam: Hans
Type wagen: 560SEL
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Volvo V70 2.5 diesel
Dodge Durango 5.2 HEMI


Re: Accu laad niet en 3 controlelampjes branden niet.

Berichtdoor ron500se » 14 maart 2018, 09:07

Ik denk het ook dat de dynamo het niet doet je moet gewoon achter op je dynamo.
Tussen de 13 en 14'2volt hebben en even met een ampere tang de ampere meen kan wel voldoende voltage meten
Maar wil niet zeggen dat hij dan genoeg ampere meet

Gr. Ron 500SE
ron500se
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 61
Geregistreerd: 11 sep 2016, 14:28
Woonplaats: eindhoven
Roepnaam: ron
Type wagen: 500SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: VW touran en VW golf 3 gti 16 v


Re: Accu laad niet en 3 controlelampjes branden niet.

Berichtdoor Leeflang » 14 maart 2018, 14:45

Mijn gok is dat een van de diodes in de dynamo het begeven heeft.
Het is een 3-fasen dynamo, als 1 diode kapot is krijg je van maar 2 fasen spanning, 2/3 van normaal dus, ofwel normaal 1,5 keer meer dan je nu krijgt en 1,5 x 8,9 = 13,35 volt.
Optimum aut nihil.
How-To index.
Avatar gebruiker
Leeflang
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 6118
Geregistreerd: 29 okt 2010, 00:11
Woonplaats: Twente
Type wagen: 380SEC
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 560 motor


Re: Accu laad niet en 3 controlelampjes branden niet.

Berichtdoor Coen » 18 maart 2018, 20:42

Hallo forumers!

Ik hoopte eigenlijk dat het niet m'n dynamo was; is vorig jaar gereviseerd. Heb eerst de spanningsregelaar vervangen. (wit plaatje met 2 schroeven; zitten ook de koolborstels aan vast). Volgens 2 dynamo-boeren (positief bedoeld) gaan deze bijna nooit kapot. Bij mij zat er een originele Bosch op > Vervangen € 69,- of € 15,- voor een imitatie. Was helaas niet het probleem. Ook alle bedrading gecontroleerd en doorgemeten, het lampje in het dashboard gecontroleerd. Alles leek oké.

Toch maar de dynamo eruit en naar de revisieman gebracht. Echt wel kapot; Eén van de soldeerdraadjes aan de rotor helemaal weg, was even met ruim 5000 toeren rijden toch de druppel (Maar liever nu dan ergens in zuid-Frankrijk). Nieuwe rotor geplaatst voor € 60,- en arbeid als service. Super! Laadt nu weer met 14,69V. Hatsikidee! En alle lampjes branden weer.

O ja Leeflang, diode had gekund maar volgens de revisieman brandt dan wel het lampje op het dashboard. Bij een kapotte diode maakt de dynamo vaak een gek lawaai. Ik had ook 0 laadstroom, alleen op het kleine contact had ik 8,9V.

Omdat ik vorig jaar m'n dynamo had laten reviseren wilde ik niet geloven dat ie nu kapot was. Reviseren is niet vernieuwen. En stiekem dus ook niet logisch beredeneerd....

Conclusie: Meten is weten en niet te snel oordelen:-) Wanneer de dynamo kapot is brandt het accu lampje niet (of zwak), maar ook het lampje brandstof en remmen niet. (Je dashboard loshalen om een lampje te controleren is dus niet het éérste wat je moet doen) En de meeste dynamo techneuten kunnen je dynamo héél snel testen...

Bedankt voor de tips en met vriendelijke groet,

Coen

p.s. Ff de accu loskoppelen voor je aan de dynamo sleutelt....;-)

p.s2. Het eerste waaraan ik merkte dat ik een te lage spanning had was dat de cd haperde en dat het ABS lampje ging branden. (CD speelt lekker verder en ABS geloof ik ook wel)
Coen
Junior Boarder
Junior Boarder
 
Berichten: 32
Geregistreerd: 02 dec 2010, 23:12
Woonplaats: Achterhoek
Roepnaam: Coen
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1984
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Citroën Berlingo


Keer terug naar Techniek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten

cron