door Leeflang » 16 nov 2015, 22:13
Hoe is dat dan dichtgetimmerd?
Ik lees namelijk in artikel 84a van de Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994, lid 7:
"Bij wijziging van de tenaamstelling van het motorrijtuig in de loop van het tijdvak wordt de belasting door degene op wiens naam het motorrijtuig wordt gesteld, verschuldigd met ingang van het eerstvolgende tijdvak. ..."
Volgens lid 1 van hetzelfde artikel is het tijdvak een kalenderjaar:
"Voor de toepassing van dit hoofdstuk is in afwijking van artikel 10 het tijdvak een kalenderjaar."
Dus de nieuwe houder (mevrouw Collazos) hoeft in principe pas voor volgend jaar (in dit geval 2016) opnieuw te betalen.
Maar lid 7 gaat nog verder:
"... De eerste volzin is niet van toepassing indien degene op wiens naam het motorrijtuig wordt gesteld niet of niet langer voldoet aan de bij of krachtens dit artikel gestelde voorwaarden."
Die voorwaarden staan in lid 3 van hetzelfde artikel.
Naast datum toelating, alleen benzine, niet bedrijfsmatig gebruiken en betalen vóór 1 januari is dat de voorwaarde in onderdeel c:
"Het tarief, bedoeld in het tweede lid, kan uitsluitend worden toegepast indien: [...]
c. met het motorrijtuig geen gebruik van de weg wordt gemaakt in de maanden januari, februari en december van hetzelfde tijdvak, met uitzondering van de dag waarop het motorrijtuig aan een keuring wordt onderworpen ter zake van de afgifte van een keuringsbewijs als bedoeld in artikel 72 van de Wegenverkeerswet 1994"
De nieuwe houder (mevrouw Collazos) wenst de auto in december te gebruiken, dus wordt niet aan die voorwaarde in onderdeel c voldaan en moet aanvullende aangifte worden gedaan, zoals beschreven in lid 8 van hetzelfde artikel:
"Indien niet of niet langer wordt voldaan aan de bij of krachtens dit artikel gestelde voorwaarden wordt dit aangemerkt als een verandering aan het motorrijtuig en doet de houder een aanvullende aangifte uiterlijk op de dag voorafgaand aan de dag dat niet of niet langer aan de voorwaarden wordt voldaan. De aanvullende aangifte geldt:
a. indien deze wordt gedaan door degene die bij aanvang van het tijdvak het motorrijtuig houdt, voor het lopende tijdvak;
b. indien deze wordt gedaan door een andere houder dan als bedoeld in onderdeel a, voor de tijdvakken die aanvangen na het lopende tijdvak dat is bepaald zonder toepassing van dit hoofdstuk."
Onderdeel a. zou gelden voor degene die op 1 januari de houder was, in dit geval dus meneer Collazos, maar dat is in dit geval niet van toepassing.
Onderdeel b. geldt voor de nieuwe houder, in dit geval mevrouw Collazos, dat is wel van toepassing.
Voor "de tijdvakken die aanvangen na het lopende tijdvak dat is bepaald zonder toepassing van dit hoofdstuk" geldt dus niet meer lid 1 van artikel 84a, maar geldt - net zoals ook voor 'normale' gevallen - artikel 10:
"Het tijdvak waarover de belasting moet worden betaald is drie maanden."
En ook artikel 11, met name lid 2:
"Bij wijziging van de tenaamstelling van een motorrijtuig wegens wisseling van de houder van het motorrijtuig geldt als kort tijdvak waarover de belasting moet worden betaald, het tijdvak dat aanvangt met ingang van de dag van dagtekening van de wijziging van de tenaamstelling en dat eindigt met de dag voorafgaande aan de eerste dag van het tijdvak met ingang waarvan de belasting voor het eerst na die wisseling moet worden betaald op de voet van het eerste lid."
Het eerste, korte, tijdvak begint dus op de datum van overschrijven en duurt maximaal 3 maanden.
Wanneer dat tijdvak eindigt wordt bepaald in lid 1 van artikel 11:
"Voor een motorrijtuig waarvoor een kenteken is opgegeven vangt het tijdvak aan met ingang van de dag van dagtekening van de eerste tenaamstelling en telkenmale drie maanden later."
Dat is dus afhankelijk van de datum eerste tenaamstelling, maar wordt mijns inziens - door het nieuwe verzoek om aan de overgangsregeling voor volgend jaar (2016) mee te doen - begrensd op 31 december van dit jaar.
En nogmaals onderdeel c van lid 3:
"met het motorrijtuig geen gebruik van de weg wordt gemaakt in de maanden januari, februari en december van hetzelfde tijdvak"
In dit geval is dat dus januari, februari en december van 2016 waarin de auto niet op de weg mag komen, in december 2015 wel, mits mevrouw Collazos die aanvullende aangifte heeft gedaan.
Optimum aut nihil.