Op de Fehac website heb ik het volgende gevonden,een volwaardige opvolger van benzine zonder bio ethanol.Deze benzine is dus ook geschikt voor onze oldtimers.
MHF Fuel 6 juli 2018
NB20180706-Bijlage_MHF © FEHAC blz.1/1
MHF: ‘Mobile Heritage Future-stable’
Het streven is, om een brandstof te ontwikkelen die veilig is voor het gebruik in Mobiel Erfgoed en die tevens: • het milieu ontziet door het verminderen van emissies; • het klimaat respecteert door een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot; • hernieuwbaar is, en daarmee geen beslag legt op schaarse grondstoffen als minerale oliën.
Een dergelijke brandstof bevat géén bio-ethanol (waarvan bekend is dat die schadelijk is voor oldtimers).
Vooralsnog kunnen vier fasen MHF-Fuel worden onderkend: MHF-Fuel fase I – is een brandstof die geen bio-ethanol bevat en dus geschikt is voor Mobiel Erfgoed MHF-Fuel fase II - voldoet aan de normen voor fase I en vermindert ook de emissie ten behoeve van het milieu MHF-Fuel fase III - voldoet aan de normen voor fase II en geeft bovendien een beduidend lagere CO2-uitstoot (bijvoorbeeld door een lager verbruik) MHF-Fuel fase IV - voldoet aan de normen voor fase III en is bovendien vrijwel geheel hernieuwbaar.
Naar de stand der techniek van begin juni 2018 is voor benzinevoertuigen fase II – MHF-Fuel beschikbaar, en voor dieselvoertuigen fase II/III – MHF-Fuel. Dit moet worden onderkend als een stap in de volledige transitie naar fase IV-MHF-Fuel. Het is beter nu in te zetten op wat haalbaar is, dan op de oude voet door te gaan en te wachten tot fase IV-MHF-Fuel voldoende beschikbaar is.
De gedachte achter MHF-Fuel is reeds gedeeld met enkele olieproducenten, beleidsmakers en politici en zij staan er erg positief tegenover. Met name vanuit de olieproducenten is de belangstelling dermate groot dat men directe ondersteuning wil verlenen. Inmiddels heeft de FEHAC ook besloten dat het beschikbaar krijgen van MHF-Fuels dermate belangrijk is, dat wij ook financieel willen participeren in een ontwikkelingstraject.
De naam MHF-Fuel is nog niet gedeponeerd; dat is een bewuste keuze om 'de markt' vrij te laten om onderzoek te doen naar deze brandstoffen en deze bij gebleken succes ook te kunnen produceren.