Het is nu 27 mei 2022, 23:03
Moderators: Neerven, Bram Jansen
SEC500SEC schreef:Zou me niet zo druk maken inderdaad.
Vraag anders of hij nog een andere heeft liggen?
Als je veel repareerd kan het wel eens gebeuren dat er iets mis gaat.
Ik ben van mening dat het alleen om de afwikkeling daarna gaat.
Hoorde laatst een verhaal van een tijdje geleden dat iemand met een perfect draaiende SEC in zutphen kwam en met de auto ambulance terug kon.
Die dingen kunnen nu eenmaal gebeuren.
Weet zeker dat ze daar ook alles hebben gedaan om dat weer goed op te lossen.
Waar gewerkt wordt.....
Tussen pinnen 1 en 3 van de stelmotor moet een weerstand te meten zijn van 1 à enkele kilo ohms (afhankelijk van het type), in ieder geval niet 0 ohm of oneindig. gemeten waarde 2,80
Tussen pinnen 1 en 2 moet een weerstand te meten zijn tussen 0 ohm en de weerstandswaarde tussen pinnen 1 en 3, afhankelijk van de stand van de as van de motor.gemeten waarde 2,80
Idem dito tussen pinnen 2 en 3, maar dan precies omgekeerd (de waarde van 1-2 plus die van 2-3 moet gelijk zijn aan die van 1-3).gemeten waarde 0,00, dit klopt dus volgens de test
Tussen pinnen 4 en 5 moet een lage weerstand te meten zijn: 3 à 30 ohm, maar NIET 0 ohm of oneindig. gemeten waarde 0,017
Tussen pinnen 6 en 7 moet een lage weerstand te meten zijn (ik weet niet hoe laag, in ieder geval niet oneindig).gemeten waarde 0.01
Testen:
Sluit pin 4 van de stelmotor met een draad aan op de min pool van de accu, sluit de plus pool van de accu via een ampèremeter aan op pin 5 van de stelmotor.
Je moet dan de stelmotor kunnen horen en voelen draaien, de stangen van de gasklep mogen echter niet bewegen, omdat de koppeling van de stelmotor niet is ingeschakeld.
De ampèremeter moet ongeveer 150 mA aangeven, maar niet meer dan 200 mA.
Let op: bij een kapotte stelmotor (met kortsluiting) kan de stroom enorm oplopen, zorg dus dat je een ampèremeter gebruikt met ingebouwde zekering, of gebruik een zwevende zekering!
Hetzelfde geldt als pin 5 van de stelmotor aan de min pool van de accu aangesloten is en pin 4 via de ampèremeter op de plus pool.
De stelmotor draait dan andersom, maar dat kun je niet zien, omdat de koppeling van de stelmotor nog steeds niet ingeschakeld is.
Pinnen 4 en 5 van de stelmotor weer loskoppelen van de draden.
Sluit pin 6 van de stelmotor met een draad aan op de min pool van de accu, en pin 7 van de stelmotor met een draad op de plus pool van de accu.
Je moet dan een klik horen, dat is de koppeling die ingeschakeld wordt.
Nu de draden NIET andersom aansluiten! Alle bovenstaande testen uitgevoerd met positief resultaat
In de ruststand moet de weerstand tussen pinnen 1 en 2 nul ohm zijn en tussen alle andere pinnen oneindig.
Als de schakelaar in de "uit" stand geduwd wordt (van je af), moet de weerstand tussen pinnen 1 en 2 ook oneindig worden.
Als de schakelaar in de "resume" stand geduwd wordt (naar je toe), moet de weerstand tussen pinnen 2 en 5 nul ohm worden.
Als de schakelaar in de "versnellen" stand geduwd wordt (naar boven), moet de weerstand tussen pinnen 2 en 4 nul ohm worden.
Als de schakelaar in de "vertragen" stand geduwd wordt (naar beneden), moet de weerstand tussen pinnen 2 en 3 nul ohm worden.
Alle bovenstaande testen uitgevoerd met positief resultaat
Met de stuurschakelaar en de stelmotor gewoon aangesloten en alleen de connector van de regel unit er af, kun je meten op die connector.
Zet de auto op contact en meet de spanning op pin 1, daar moet de accuspanning te zien zijn (12 à 14 volt).
Laat de auto op contact staan en meet de spanning op pinnen 2, 3, 4 en 6.
Afhankelijk van de stand van de stuurschakelaar hebben de pinnen wel of geen 12 volt.
Pin 3 altijd, behalve in de stand "uit", pin 2 alleen in stand "vertragen", pin 4 in stand "versnellen", pin 6 in stand "resume".
Op pin 8 moet 0 volt te meten zijn als het rempedaal niet ingetrapt is, en 12 volt als de rem wel ingetrapt is (de auto nog steeds op contact).
Als dat niet zo is, controleer dan of de remlichten normaal werken (aan bij het intrappen van de rem en uit als de rem niet ingetrapt is).
Pin 12 moet aan massa zitten, meet om dat te controleren de spanning tussen pin 1 en pin 12 (auto nog steeds op contact), die moet 12 volt zijn.
Bij sommige versies zit ook pin 14 aan massa, als dat niet zo is hoeft dat dus niets te betekenen.
Haal de sleutel nu uit het contactslot.
Eerder had je al de stelmotor getest.
Dezelfde weerstandswaarde als tussen pinnen 1 en 3 van de stelmotor moet te meten zijn tussen pin 9 van de connector van de regel unit en massa.
Dezelfde weerstandswaarde als tussen pinnen 1 en 2 van de stelmotor moet te meten zijn tussen pin 13 en massa.
Dezelfde weerstandswaarde als tussen pinnen 2 en 3 van de stelmotor moet te meten zijn tussen pinnen 9 en 13.
Dezelfde weerstandswaarde als tussen pinnen 4 en 5 van de stelmotor moet te meten zijn tussen pinnen 7 en 10.
En tenslotte iets wat slechter te controleren is: als de auto rijdt moet op pin 11 een wisselspanning te meten zijn (komt vanaf de 1-polige stekker achterop de tellerbak), iets van 2 volt wisselspanning bij 25 km/u.
Let op het overige verkeer als je dit test, veiligheid in het verkeer is belangrijker dan het controleren van je cruise control.
Behalve de stuurschakelaar en de stelmotor zijn er dus nog maar weinig andere mogelijke oorzaken:
- zekering 6 kapot (dan doen de remlichten het ook niet)
- remschakelaar kapot (ook dan doen de remlichten het niet of zijn juist altijd aan)
- snelheidsmeter kapot (of stekker achterop de tellerbak niet goed geplaatst)Ik ga er even vanuit dat indien de snelheidsmeter defect is dit zichtbaar is in de aangegeven snelheid?
- ergens in de bedrading tussen al die componenten iets kapot
- de regel unit kapot
Alle bovenstaande testen uitgevoerd met positief resultaat
Bloodnose schreef:Ik ga er even vanuit dat indien de snelheidsmeter defect is dit zichtbaar is in de aangegeven snelheid?
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten