W126Club.nl

Alles over de Mercedes W126

Het is nu 21 maart 2019, 21:22

Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Alle techniek (mechanisch, elektronisch) zaken horen hier thuis.

Moderators: Neerven, Bram Jansen

Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Mbmb » 27 feb 2019, 02:27

Heren (dame ?),

Onlangs kwam ik toevallig een SDL tegen met turbodiesel. Zoals de W126 kenners is dit de motor die Mercedes-Benz op de kaart heeft gebracht als technologisch hoogstand, vooral in Amerika. Mercedes teert volgens mij nogsteeds op deze reputatie. Ik ben eigenlijk reuze geintereseerd in de diesel vooral om de elegantie en simpliciteit van de diesel technologie. Heb eigenlijk genoeg van dingen zoals valse lucht, ontsteking gezeik, etcc..

Ik weet dat dieselen met een klassieker in NL tot het verleden behoort maar zijn er hier W126 puristen en zo'n diesel instituut hebben, dan hoor ik graag jullie ervaring...

Dank
Avatar gebruiker
Mbmb
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 152
Geregistreerd: 23 apr 2017, 10:11
Woonplaats: Borneo Azie
Roepnaam: Moes
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1990
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Stuur rechts, engelse auto, woonplaats Borneo Azie


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor RD500SEC » 27 feb 2019, 11:46

Zeker heb ik ervaring met een echte W126, deze heeft een 2 deurs carrosserie in coupe vorm, welke mijn voorkeur heeft.
Onder de motorkap staat een hoogstandje aan techniek, voor zijn tijd. Een aluminium motorblok met in v-vorm opgestelde cilinderbanken van elk 4 cilinders, wat het totaal op 8 brengt. Ik heb een late serie 1, wat betekent dat de mengselbereiding door een K-jetronic wordt verzorgt.
Deze V8, gekoppeld aan een automatische 4 versnellingsbak zorgt voor een ongekende rust in het interieur, door zijn zijdezachte loop en het enorme koppel word je telkens weer verrast van de trekkracht die wordt gegenereerd, en de rust waarin dat gebeurt.
Een echte W126 heeft voor mij een dergelijke machine in het vooronder.

De turbo diesel is inderdaad in de VS gelevert, niet vanwege de verfijnde motor, maar vanwege het relatief lage gebruik. Zodoende kon Mercedes het gemiddelde gebruik van het wagenpark naar een gunstiger waarde brengen, wat fiscaal aantrekkelijk was.
In Europa werd deze motor niet aangeboden, omdat hij niet verfijnd genoeg was voor deze klasse, volgens Mercedes.
Met vriendelijke groet, Richard
Avatar gebruiker
RD500SEC
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 1176
Geregistreerd: 03 aug 2011, 21:47
Woonplaats: Gem. Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1985
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 190E 2.6 aut.


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Mbmb » 27 feb 2019, 14:04

Alleen zijn r helaas niet veel verhalen bekend van coupes met 1 miljoen kms of meer. Genoeg automerken die dikke V8 kunnen bouwen, maar al bij een paar ton op de teller zijn ze op sterven na dood of met alleen heel veel geld in leven te houden.

Diesel technolgie (en vooral Mercedes diesels) blijft een klasse van de buitencategorie. Doodzonde als dit gaat verdwijnen.
Avatar gebruiker
Mbmb
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 152
Geregistreerd: 23 apr 2017, 10:11
Woonplaats: Borneo Azie
Roepnaam: Moes
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1990
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Stuur rechts, engelse auto, woonplaats Borneo Azie


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Gerko » 27 feb 2019, 14:08

Zelf heb ik een SDL, hoewel de laatste 4 jaar niet meer gereden. Het comfort is uiteraard gelijk aan een benzine, en de om603 met 140 pk is in mijn ogen vlot genoeg om goed mee te komen met het verkeer. Een diesel is inderdaad ongeveer onverwoestbaar. En daarmee meer duurzaam dan de huidige "schone" diesels, is mijn mening.
Ik ben niks nieuwsgierig, maar ik wil gewoon alles weten!
Avatar gebruiker
Gerko
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 683
Geregistreerd: 21 aug 2012, 12:45
Woonplaats: Veluwe
Roepnaam: Gerko
Type wagen: 300SDL
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Mazda 5 1.8 16v 2005 gezinsauto
Renault Kangoo 1.4, past brommer achterin :-)
Tomos 2L custom 1964
Puch M50 racing in restauratie
Puch M50 cross (project)
Puch MS50V sport 1972 (project)
Puch M50 Skyhawk (project)
Tomos 4L custom


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor KlaasCA » 27 feb 2019, 15:15

Lijkt me toch vloeken in de kerk, een SDL de 'echte' W126 noemen.
Persoonlijk vind ik het maar niks, een diesel in een W126.
Hoort eerder thuis in een W124 - wat me een betere keuze lijkt indien je een werkpaard wilt.
Gezien je locatie begrijp ik wel dat je naar iets eenvoudiger & makkelijker te onderhouden uitkijkt (beschikbaarheid wisselstukken, lokale kennis, ...)
KlaasCA
Junior Boarder
Junior Boarder
 
Berichten: 39
Geregistreerd: 23 feb 2015, 16:58
Roepnaam: Klaas
Type wagen: 280SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Vlim » 27 feb 2019, 22:37

De diesel in de W126 is altijd een matig compromis geweest, een truuk om de emissie eisen in de VS te omzeilen.

Ik heb met zowel de OM617 als de OM603 gereden. Te weinig vermogen en te veel geluid bij snelheden boven de 110. Op zich goede motoren, maar niet op hun best in een W126.
Avatar gebruiker
Vlim
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1832
Geregistreerd: 01 jan 2011, 16:16
Woonplaats: West-Brabant
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 280SE - 1984
560SEL - 1985
400SE - 1993
230CE - 1988
CL500 - 2000


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Bayram » 27 feb 2019, 23:42

Of je hangt een modernere Mercedes dieselmotor in je benzine W126
Avatar gebruiker
Bayram
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1445
Geregistreerd: 02 mei 2012, 22:08
Woonplaats: Overijssel
Roepnaam: Bayram
Type wagen: 300SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: VW UP!


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Vlim » 28 feb 2019, 01:43

Koop dan een W220 of zo....
Avatar gebruiker
Vlim
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1832
Geregistreerd: 01 jan 2011, 16:16
Woonplaats: West-Brabant
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 280SE - 1984
560SEL - 1985
400SE - 1993
230CE - 1988
CL500 - 2000


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Gerko » 28 feb 2019, 11:16

De echte motor in een echte auto, niks mis mee!
Moet altijd een beetje grinniken om die mensen die een diesel niks vinden. Toevallig was Mercedes toen ook al modern bezig met de diesel motor, EGR erop, alda regeling enz. Dus...
Ik ben niks nieuwsgierig, maar ik wil gewoon alles weten!
Avatar gebruiker
Gerko
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 683
Geregistreerd: 21 aug 2012, 12:45
Woonplaats: Veluwe
Roepnaam: Gerko
Type wagen: 300SDL
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Mazda 5 1.8 16v 2005 gezinsauto
Renault Kangoo 1.4, past brommer achterin :-)
Tomos 2L custom 1964
Puch M50 racing in restauratie
Puch M50 cross (project)
Puch MS50V sport 1972 (project)
Puch M50 Skyhawk (project)
Tomos 4L custom


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Bayram » 28 feb 2019, 11:20

Mercedes heeft zijn naam te danken aan de onverwoestbare diesels.
Ik ben het met topicstarter eens, valse lucht en problemen met ontstekking heeft de diesel gewoon niet.

Ik ben blij met mijn M103, maar een OM603 is gewoon dé Mercedes motor
Avatar gebruiker
Bayram
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1445
Geregistreerd: 02 mei 2012, 22:08
Woonplaats: Overijssel
Roepnaam: Bayram
Type wagen: 300SE
Bouwjaar: 1986
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: VW UP!


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Vlim » 28 feb 2019, 12:05

Niks mis met Mercedes diesels, heb ze ruim 20 jaar in allerhande vormen gereden.

Maar in een W126 wil ik een V8 en niks anders :mrgreen:

De eerste fatsoenlijke S klasse diesel was de W220 met de 320 of de 400CDI.

De W140 diesels zijn ook een ramp op wielen. Elke ton een nieuwe kop...
Avatar gebruiker
Vlim
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1832
Geregistreerd: 01 jan 2011, 16:16
Woonplaats: West-Brabant
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 280SE - 1984
560SEL - 1985
400SE - 1993
230CE - 1988
CL500 - 2000


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Weizengelb » 28 feb 2019, 18:28

Hier nog een echte diesel liefhebber :)

Ik dacht vroeger dat de standaard Mercedes een diesel was, een benzine was maar iets exotisch!

De nieuwere diesels (W220 etc) hebben alle voordelen van de oude diesels verloren, ze zitten ook vol met electronica en regelingen waardoor ze net zo (on)betrouwbaar zijn geworden als hun benzinevriendjes.

Voor mij ook de reden om de 500SE weg te doen en een echte diesel uit 1972 te kopen.

Maar ik geef toe dat het niet echt S-Klasse waardig is...

Math
015_1269819870.jpg
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Avatar gebruiker
Weizengelb
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 296
Geregistreerd: 20 okt 2013, 13:06
Woonplaats: Eindhoven
Roepnaam: Math
Type wagen: 500SE
Bouwjaar: 1982
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: w110


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Vlim » 28 feb 2019, 20:22

Ik heb mijn laatste diesel, een W211 met 200CDI verkocht met 520.000 erop. Reed als nieuw en rijdt nog steeds rond. Kennis heeft eenzelfde W211 op ruim 7 ton gezet, veelal met een autotransporter erachter.

Dus die kwaliteit van de CDI's valt echt wel mee hoor.

Maar als je graag je 0 tot 100 tijden met een kalender wil meten is zo'n oude diesel prima :lol:
Avatar gebruiker
Vlim
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1832
Geregistreerd: 01 jan 2011, 16:16
Woonplaats: West-Brabant
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 280SE - 1984
560SEL - 1985
400SE - 1993
230CE - 1988
CL500 - 2000


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Mbmb » 01 maart 2019, 01:54

Dit onderwerp lijkt op splijtstof voor dit forum :)

De vraag die gesteld moet worden:

A- Welke autobouwer was de beste dieselmotoren bouwer van 1979-1990 (W126 era)? Iedereen is het daar over eens, met kop en schouder was dat Benz.
B- Welke autobouwer was de beste benzinemotoren bouwer van 1979-1990 (W126 era)? Vele meningen...waarschijnlijk een dozijn of meer fabrikanten.

Zo bij welk groepje zou je willen horen als W126 liefhebber, A of B ? Doe mij maar A :)
Avatar gebruiker
Mbmb
Expert Boarder
Expert Boarder
 
Berichten: 152
Geregistreerd: 23 apr 2017, 10:11
Woonplaats: Borneo Azie
Roepnaam: Moes
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1990
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Stuur rechts, engelse auto, woonplaats Borneo Azie


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor blauwe hap » 01 maart 2019, 10:32

Elektrisch rijden op de kermis, diesel rijden op het land, benzine rijden op de weg.
blauwe hap
Senior Boarder
Senior Boarder
 
Berichten: 42
Geregistreerd: 15 jul 2018, 00:13
Woonplaats: Kennemerland
Roepnaam: Caspar
Type wagen: 500SE
Bouwjaar: 1985
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: S124, OM605, 1995
W124, M103, 1986
W463, M104, 1996


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor RD500SEC » 01 maart 2019, 12:37

Ik ben bang dat het een grote kermis wordt op de weg :shock:
Met vriendelijke groet, Richard
Avatar gebruiker
RD500SEC
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 1176
Geregistreerd: 03 aug 2011, 21:47
Woonplaats: Gem. Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: 500SEC
Bouwjaar: 1985
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 190E 2.6 aut.


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor w126560td » 01 maart 2019, 12:54

Ik zelf heb een W126 met een om603 Turbo diesel motor.

Ik ben zeer tevreden over deze motor, loopt als een trein wel opgevoerd naar 185 pk, enigste nadeel is dat ze koud wat rommelig lopen maar wanner de motor warm is loopt die super rustig.

Ik heb 3 jaar W126 380SEL gereden en 3x andere motor geplaats. Een W126 loopt goed op benzine maar op het moment dat je met LPG gaat rijden wordt het een andere verhaal. Daarbij vind ik de benzine motoren van een W126 meer storing gevoelig, het heeft meer elektronica.

Om603 turbo diesel engine 3000cc loopt goed in een W126, ik haal snelheden boven de 230+ met gemak en 0-100 zit ruim onder de 10 seconden verbruik ligt gemiddeld 1 op 10 en lange afstanden is 1.14 mogelijk bij 120km
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
w126560td
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 212
Geregistreerd: 07 nov 2015, 01:15
Roepnaam: GTT
Type wagen: 560SEL
Bouwjaar: 1985
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W210 E270 CDI avantgarde Select 2000
BMW E39 530d M pakket 1999
BMW E46 320d Ac schnitzer pakket 1999
Mercedes W126 380SEL 1982 (500 blok)
Subaru Impreza GTT 555 320PK
Audi A3


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Bertorelli » 01 maart 2019, 13:32

Of je nou in een 280S uit 1980, een 300SDL uit 1986 of een 560SEC uit 1991 rijdt, wat maakt het uit?
Als je instapt en je begint spontaan te glimlachen, dan rij je dus in een """echte""" W126.

Ik hou het voorlopig lekker bij mijn 500SEL :handgestures-salute:
En het is weer 1 maart, dus ga lekker een stukje V-Power verstoken zo. :mrgreen:
Groetjes, Bert

'Mercedes-Benz Optimum aut nihil'
Afbeelding
Alle W126 links op een rijtje: http://mercedes-w126.startpagina.nl/
Avatar gebruiker
Bertorelli
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 2418
Geregistreerd: 09 dec 2009, 21:30
Woonplaats: Zeewolde
Roepnaam: Bert
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1984
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W202 C280 1995


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Weizengelb » 01 maart 2019, 15:16

Quote:
Dus die kwaliteit van de CDI's valt echt wel mee hoor.


O ze gaan zeker lang mee hoor, en maken ook meer km zonder versleten te zijn. Het is alleen dat wanneer er iets kapot gaat, kun je het dan zelf maken (en langs de kant van de weg)?

Dat geeft mij een veilig gevoel, dan maar wat langzamer :P

Groeten Math
Avatar gebruiker
Weizengelb
Silver Boarder
Silver Boarder
 
Berichten: 296
Geregistreerd: 20 okt 2013, 13:06
Woonplaats: Eindhoven
Roepnaam: Math
Type wagen: 500SE
Bouwjaar: 1982
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: w110


Re: Heeft iemand ervaring met een echte ``W126" ?

Berichtdoor Vlim » 01 maart 2019, 16:47

De enige keer dat ik in al die jaren met een CDI stilstond, was met een lekke waterpomp.

Met een W126 benzine heb ik ook nooit aan de kant gestaan.

En voor de rest is er de ANWB :)
Avatar gebruiker
Vlim
Diamant Boarder
Diamant Boarder
 
Berichten: 1832
Geregistreerd: 01 jan 2011, 16:16
Woonplaats: West-Brabant
Type wagen: 500SEL
Bouwjaar: 1983
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: 280SE - 1984
560SEL - 1985
400SE - 1993
230CE - 1988
CL500 - 2000

Volgende

Keer terug naar Techniek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten